Utflykt i skärgården

Ingen som bor i Stockholm kan under en solig söndag på sommaren motstå att göra en utflykt i Stockholms skärgård. Med sina tusentals öar har skärgården något att erbjuda alla, och öar som passar lika bra för att bara ligga och gassa på en klipphäll som för att cykla, fiska eller ägna sig åt någon annan aktivitet.

Det kanske vanligaste valet bland skärgårdens 30 000 öar för en dagsutflykt är Fjäderholmarna, och det är sannolikt för att det är de mest tillgängliga öarna. Hit går båtar varje timme från både Nybrokajen och Slussen, och det tar bara en halvtimme att åka. Dessutom finns det gott om skärgårdscharm på Fjäderholmarna trots att man är så nära stan; här hittar man hantverksbodar och utställningar och till och med en teater.800px-Norrskär_front

Att Fjäderholmarna ligger nära stan är dock både en välsignelse och en förbannelse, för närheten gör också att öarna lätt kan bli överbefolkade under soliga söndagar av både Stockholmsbor och turister. Vill man ha lite lugn och ro kanske man därför får ta sig längre ut i skärgården. Ett exempel på en ö som passar de som bara vill koppla av är Fjärdlång. Hit tar man sig på ungefär 3,5 timmar från Strömkajen i Stockholm, eller en halvtimme med båt från Dalarö. Hela ön med dess omgivande öar är ett naturreservat sedan 1985, så det är av nödvändighet ett lugnt område. Här finns en stugby, ett vandrarhem och tältcamping, men förutom det bara vacker natur. Den som vill ha en vacker vy att se ut på medan man solar ska ta sig upp på berget Tysta Klint, där man kan se flera mil ut över den södra skärgården. Föredrar man att bada hittar man klippor som passar för det runt hela ön.

Ett ännu bättre ställe för badfantasten är dock Gällnö, 1,5 timmar från Stockholm City. Gällnö är en grön ö med bondgårdar, öppna hagar och betande djur – och en rad bra badställen med stränder och bryggor.

Om du drömmer om att ha din egen båt att åka med mellan skärgårdsöarna, men inte har tillräckliga finanser för att köpa en, kan du enkelt låna pengar på https://advisa.se/båtlån.