A family with three children and a dog on a camping trip in the woods, sitting by a tent, talking and smiling.  The youngest child, a 5 year old girl, is sitting on mom's lap.  Dad is petting the dog.

A family with three children and a dog on a camping trip in the woods, sitting by a tent, talking and smiling. The youngest child, a 5 year old girl, is sitting on mom's lap. Dad is petting the dog.

Campa kan man göra på såväl ordnade campingplatser som i vildmarken. Vilket av dessa alternativ man än väljer är det dock viktigt att ha med sig rätt campingutrustning för ändamålet. Så vad bör egentligen ingå i din utrustning när du ska ge dig ut och campa?

Rätt utrustning för ändamålet

Det viktigaste att tänka på när du sätter samman din campingutrustning är att den bör anpassas efter förutsättningarna. Om du har tänkt campa på en campingplats är din utrustning förmodligen ganska olik den du skulle ta med dig när du campar i vildmarken. På campingplatsen ligger förmodligen ett större fokus på avkoppling och bekvämlighet medan utrustningen i vildmarken är tänkt att hålla dig säker och assistera dig vid utförandet av livsnödvändiga aktiviteter. Därför behövs också helt olika typer av utrustning för de bägge campingtyperna.

Rätt rustad för vildmarken

När du ska ge dig ut i vildmarken och campa bör din campingutrustning utgöras av någon form av kniv, gärna en överlevnadskniv med ett eldstål. Du kan behöva använda kniven för att till exempel rensa fisk du har fångat, försvara dig mot vilda djur och kan du dessutom tända eld med den är det förstås ett stort plus. Du bör också ta med dig en ombyteskläder, ficklampa, ett stormkök, proviant, jodtabletter, en kompass och förstås ett tält att sova i.

Motor home on the road, touring Utah, USA

Campa på camping

Vilken campingutrustning du bör ta med dig när du campar på en campingplats är till stor del upp till dig själv. Även här kan exempelvis ett stormkök komma till pass men på en camping finns förstås andra faciliteter än i vildmarken, vilket gör att stormköket kanske inte behövs. Med rätt campingutrustning blir äventyret enklare och roligare! Campar du med husbil eller husvagn har du förmodligen redan ett gasolkök i den. Här kan du istället ladda upp med underhållning i form av böcker, surfplatta och andra sätt att fördriva tiden.

Utrustning för matsituationer

Campingutrustning är ett ganska vitt begrepp och kan användas för det mesta som kan komma till användning när man campar. Förutom multiverktyg, bestick, tallrikar och muggar att äta med och dricka ur, kan sittunderlag vara sköna att sitta på vid en lägereld eller någon annanstans. Det kan också vara bra att ha med sig olika typer av remmar för att kunna spänna fast saker, inte minst i vildmarken då det kan vara en bra idé att förvara maten i träd istället för i tältet, på grund av vilda djur.

Utrustning för alla väder

Andra saker som kan vara bra att ha i sin campingutrustning är sådant som låter dig stå emot vädrets makter. Det är aldrig fel att ha med sig ett antal regnponchos så man kan hålla sig torr om regnet skulle vräka ner. Det finns också vindskydd som förutom just skydd mot vinden även kan användas som insynsskydd, vilket ibland kan ha sina praktiska fördelar. Förutom ficklampa är också en gaslykta eller LED-lykta bra att ha efter mörkrets inbrott, så man kan läsa eller helt enkelt se vad man håller på med.

Rusta upp och ge dig ut

När du ska ut och campa är det viktigt att välja rätt campingutrustning för den specifika situationen. Ska du ge dig ut i vildmarken behöver du annan typ av utrustning än om du befinner dig på en camping med dess bekvämlighet. Vilket typ av campingäventyr ska du ge dig ut på? Sätt samman din utrustning och ge dig iväg!