Söndagsträna i eget gym

Många tänker på söndagar som dagen då de tar det lugnt, slappnar av och kanske på sin höjd går en härlig promenad. Det är verkligen inget fel med det; vi behöver vila och återhämtning för att ha bra med energi till jobb, familj och vänner under resten av veckan. Men energi får vi också av fysisk aktivitet och rörelse, så varför inte fixa dig ett hemmagym – jag garanterar att dina söndagar (och alla andra dagar) kommer få sig en härlig boost av det!

Minska stillasittandet med hemmagym

Många svenskar tränar och är aktiva men det finns också en relativt stor grupp så kallade soffpotatisar, och båda de här grupperna skulle på olika sätt kunna dra fördel av att ha ett hemmagym. De som gillar träning kan hänge sig åt det även när gymmet är stängt eller när de av andra anledningar inte kan ge sig ut, medan soffpotatisen även med små medel skulle kunna bli lite mer aktiv. Ett hemmagym behöver inte vara stort eller avancerat; vill du börja försiktigt är ett par hantlar och ett motståndsband en bra start. Nästa steg kan vara en motionscykel, de kan du ofta hitta till bra priser på nätet. Är du redan insatt i träningsvärlden och vill ha ett lite mer avancerat gym (och har utrymmet) kan du med fördel investera i en bänkpress, skivstång och annan större utrustning. Kanske är detta tidpunkten att offra ett av hemmets andra rum för att skapa ditt eget gym med precis de redskap du vill ha? Det är en fantastisk motivation och morot att veta att du inte ens behöver gå utanför dörren för att köra ett träningspass, och det blir väldigt svårt att komma med undanflykter. Med lite nya träningskläder ökar du motivationen ytterligare.

Låt omgivningen inspirera till träning

Det som gör hemmagym lite extra inspirerande är att du kan utforma det precis som du själv vill ha det. Växter, spegel, minimalistiskt eller välfyllt bestämmer du helt själv. I ditt hemmagym kan du såklart spendera tid och träna när som helst, men att skapa en rutin att söndagsträna kommer bli en bra uppladdning inför jobbveckan som kommer, speciellt om du har lagt ner lite extra energi på att inreda gymmet på ett sätt du tycker om. Kombinerar du dessutom gymmet med utomhusträning eller de där lugna promenaderna så kommer du må riktigt bra. Har du möjlighet att komma ut i skogen kan du hitta naturliga sätt att använda träd och stenar som träningsredskap, eller så tar du det bara lugnt och låter dina fem sinnen ta in skogen medan du sitter lutad mot en stor sten.

Se möjligheterna till träning i din omgivning, och har du möjlighet att skapa ditt eget hemmagym så har du kommit långt på vägen mot en långvarig god hälsa.