Söndagsbrunch – både hemma och på restaurang

Gillar du att äta en rejäl brunch på söndagsförmiddagen? Då är du inte ensam, detta lättsamma sätt att äta har fått ett stort genomslag under de senaste åren. Själva ordet brunch är en sammanslagning av de engelska orden för frukost och lunch. Namnet skvallrar om tidpunkten för intagandet av denna måltid. Den serveras inte vid ett specifikt klockslag utan dukas upp i det flytande gränslandet mellan de tider då vi vanligen äter morgonmålet och vardagens lunch. Orsakerna till brunchandets framgång kan vi endast spekulera kring. Det anses av många som ett trevligt och enkelt tillfälle att umgås med vänner eller familj. Då brunchen innehåller ett rikt utbud av små rätter som kan passa de flesta smaker kan den upplevas som otvungen och gemytlig. Många väljer att inta brunchen på restaurang, men det går naturligtvis minst lika bra att duka upp den här typen av måltid hemma. Här kan du läsa mer om brunchens historia samt få uppslag till vad en typisk brunch kan innehålla.

Brunchen föddes i England

Brunchen var från början något som den brittiska överklassen ägnade sig åt. Ordet omnämns för allra första gången 1895 i specialtidningen Hunter’s Weekly. Den ansågs vara ett utmärkt alternativ till en traditionell söndagslunch och ett passande nöje efter morgonens jakt. På den här tiden var brunchen en långdragen och formell historia. Den välbeställda överklassen njöt av en stor mängd ganska avancerade maträtter. Tillställningarna var betydligt mer formella än dagens avslappnade ätande. Det skickades till exempel ut inbjudningskort till brunchens samtliga gäster. I USA började man att äta brunch under 1930-talet. Brunchen blev en trend bland stjärnorna i Hollywood och fick en snabb spridning. Med tiden blev den här typen av måltid alltmer informell och avslappnad. I Sverige kan man säga att det var militärmakten som införde brunchen. Den som varit värnpliktig under 1900-talet har förmodligen hört talas om något som kallas för en ”förstärkt frukost”. Denna måltid ersatte militärernas två första måltider under lördagar och söndagar och serverades klockan nio i militärmatsalar runt om i landet. Idag kan vi konstatera att brunchen är hetare än någonsin. En liknande typ av brunch som vi äter idag fick fotfäste i landet under 1970-talet.

Vad en brunch kan innehålla

Vad kan då en typisk brunch innehålla? Många anser att det fina med måltiden är att den är kravlös och kan innehålla rätter efter personligt tycke och smak. Ostar, charkuterier och marmelader avnjuts tillsammans med olika sorters bröd. Ägg är en riktig klassiker som många tycker hör hemma på brunchbordet. Äggröra, Eggs Benedict eller vanliga kokta ägg är vanligt förekommande. Pannkakor med sylt eller lönnsirap är en annan gångbar klassiker. Smoothies, färskpressade juicer och te, varm choklad eller kaffe är populära drycker. Ibland intas även alkoholhaltiga drycker som bellini eller champagne till brunchen. Idag är restaurangutbudet brett och varierat, det går att äta såväl en klassisk amerikansk brunch som en asiatisk eller grekisk-inspirerad variant. När man brunchar hemma kan det vara trevligt att bjuda in många gäster. Det kan dock vara ett problem att få plats vid matbordet eller utemöbeln. Lyckligtvis är det enkelt att hitta sköna möbler på utemöbler rea. Det kan även vara bra att passa på att köpa en rejäl uppsättning assietter för att kunna flera olika smårätter och tillbehör.