Söndagsaktiviteter för hela familjen

Söndagar är en utmärkt tidpunkt att ge sig ut på nya roliga familjeaktiviteter. När hela familjen gör något tillsammans stärks gemenskapen och det blir ett mysigt avslut på veckan. Många förknippar söndagar med stängda affärer men faktum är att museer, badhus och andra populära ställen för familjeaktiviteter brukar hålla öppet. Självfallet är utbudet av organiserade aktiviteter betydligt större i storstäderna än på landsbygden. För den som har långt till lockande inomhusaktiviteter är det lätt hänt att familjen stannar hemma och äter upp kvarblivet lördagsgodis när vädret är dåligt, något som kan leda till täta framtida besök hos distriktstandvården. Här tipsar vi om aktiviteter för hela familjen oavsett var ni bor.

Aktiviteter för familjen som vill röra på sig

Idag är många av oss alltför stillasittande. Vi behöver komma ut och röra på oss för att må bra. Att hitta på nya söndagsaktiviteter är ett enkelt sätt att slita samtliga familjemedlemmar från tv-spelande och smartphones. Faktum är att många lärare slutar ge läxor och uppmanar istället till familjeaktiviteter. Den sportiga familjen som gillar fart och fläkt har ofta lätt att aktivera sig. Cykling, kanotpaddling och bowling passar utmärkt som söndagsaktiviteter. Många aktiviteter är årstidsbundna, som att åka till badplatsen på sommaren och åka skridskor på vintern. Geocaching är en populär aktivitet som går att praktisera hela året och som hela familjen kan följa med på. Det är en slags skattjakt som du utför med GPS. Skatterna som kallas cacher är utlagda av andra deltagare, koordinaterna till dessa hittas på geocachings sida på internet. Skatterna finns gömda såväl ute i naturen som inne i städerna. En del är enkla att hitta, andra lite klurigare. Det är en aktivitet som är spännande för lite äldre barn och som även går att involvera de lite mindre barnen i.

Åldersanpassade aktiviteter för stora och små

I en familj med barn i olika åldrar kan det vara svårt att hitta en aktivitet som passar alla. En vild tvååring kan vara svår att ha med på en guidad tur, en uttråkad tonåring som tycker att allt verkar dötrist kan vara svår att engagera. De mindre barnen är inte särskilt krävande, de brukar uppskatta sådant som djur och traktorer. Kanske finns det en 4H-gård i närheten av där ni bor? Öppet hus på bondgårdar och kosläpp är andra roliga tillfällen att komma nära djur. För den som har lite äldre barn kan söndagsaktiviteterna ibland rusa iväg i pris. Visst är det härligt med besök på äventyrsbad och andra aktivitetscenter, men det finns faktiskt en hel del roliga aktiviteter som är helt gratis. Den som har en trädgård behöver inte ens åka någon stans för att hitta på nya utomhusaktiviteter. Det finns massvis med tips på nya roliga och actionfyllda lekar på nätet. Har du till exempel hört talas om spikeball och speedminton? De söndagar då det regnar ute och det känns stört omöjligt att få med sig hela familjen ut kan det vara nog så mysigt att spela några roliga sällskapspel, kanske baka tillsammans och njuta av att bara vara.