Beautiful,cute,happy,light girl sitting on a blanket in the winter in the cold,snow,fosest,forest and drinking  cup of warm tea,background,little,december,january,february,people,child,portrait,year

Beautiful,cute,happy,light girl sitting on a blanket in the winter in the cold,snow,fosest,forest and drinking cup of warm tea,background,little,december,january,february,people,child,portrait,year

Vad tänker du på när du hör ordet picknick? De flesta säger sommar, sol och promenader i naturen samt en picknickkorg med kall lemonad och kanske några smörgåsar och en god sallad. Men, det är inte alltid sommar och här i Sverige kan man inte alltid lita på solen. Ordet picknick kommer från franska pique-nique och betyder ungefär ”plocka – något av mindre betydelse”. Vi kan därför tolka det som att det betyder att äta något enkelt och under opretentiösa förhållanden. Därför kan vi ha picknick ute eller inne, sommar som vinter, huvudsaken att hålla det någorlunda enkelt och att ha trevligt med goda vänner.

Packa utflyktsmaten praktiskt

Picknick kan du ha med dig på tåget, i bilen, när du ska besöka sevärdheter eller på utflykten. Det blir billigare än att äta på restaurang och nyttigare än att äta något från kiosken. Du ska få några tips på hur du fixar den bästa picknicken. Ha en bra korg eller kylväska att packa maten i och i en storlek som passar efter hur många som ska vara med. Använd en tålig termos att ha varm dryck i och glöm inte att ta med servetter, muggar, bestick och tallrikar. Om ni åker med bil och ni är flera personer kan det vara lämpligt att ha ett uppställningsbord för maten.

God, matig och nyttig picknickmat

Picknick kan ni ha helt utan anledning också, bara för att göra lunchen till något annorlunda. Barnen kommer att tycka det är jättekul att äta mat i en annan omgivning. Det är dessutom mer inspirerande än att gå med dem till ett snabbmatställe. Gör goda, matiga och nyttiga smörgåsar, rulla ihop pannkakor med fyllning, blanda till sallader med något matigt innehåll som kycklingbitar och krutonger till exempel eller gör flera omeletter med olika fyllningar. Dessa kan ätas kalla. Spansk bondomelett görs av överbliven potatis till exempel. Pastasallader är också lämplig utflyktsmat. Blanda kall pasta med grönsaker, korv, skinka eller vad som finns hemma. Till den romantiska picknicken för två väljer man förstås bubbel och små snittar.