Manschettknappar – en tidlös klassiker

En gång i tiden var manschettknapparna en självklar accessoar för alla män med klass och stil. En svart kostym eller smoking, välputsade skor och ett par flotta manschettknappar saknades inte i någon adlig mans kläd- och smyckessamling. Idag har denna eleganta accessoar fått nytt liv och allt fler män pryder såväl helg- som vardagsskjortan med manschettknappar i alla färger och former

Vad är manschettknappar?

Manschettknapparna är släktingar med sina föregångare; länkknappar, dubbelknappar och stolpknappar. Dessa fanns redan vid vikingatiden eller kanske ännu tidigare. De användes då förmodligen främst som knappar på kragar. Den moderna versionen av manschettknapp tros ha funnits sedan 1800-talet när man bestämde sig för att ersätta den tidens mjuka spetsmanschetter med en starkare version. Manschetterna kunde då inte längre knäppas med vanliga fastsydda knappar på grund av sin styvhet och därför skapade man manschettknappen.

 

Manschettknappar kommer alltså i par och har i uppgift att sammanlänka manschetterna på skjortärmar Framför allt tillverkas knapparna för herrskjortor, men det går även att hitta till blusar för dam och till en del folkdräkter. När det gäller strikt klädsel för män har manschettknappen länge utgjort ett av få accepterade smycken och inte sällan har accessoarerna tillverkats i guld eller silver. Dessutom har de fått ytterligare värde och personlighet genom att vara prydda med exempelvis ädelstenar eller släktvapen som gravyr.

Dagens manschettknappar

Idag finns manschettknappar i alla färger, prisklasser och former. Det är inte längre en detalj som är till bara för de mest förnäma, utan det har kommit att bli en populär och snygg accessoar i alla samhällsklasser. Det är dock fortfarande vanligt att knapparna designas för att på ett eller annat sätt reflektera identiteten på den som har den på sin skjorta, såsom släktvapen och symboler från lärosäten eller samfund.

Matcha dina manschettknappar

Manschettknappar är en väldigt snygg detalj, som kan liva upp de flesta skjortutstyrslar. Enkla och stilrena manschetter är väldigt populära till en skjorta som bärs tillsammans med jeans eller chinos. Även till formella tillställningar är det en god idé att införskaffa ett par snygga manschettknappar som flyter ihop väl med din mörka kostym och vita skjorta.

 

Om man vill skylta med särskilda märken, initialer eller logotyper är lite av en smaksak, men idag föredrar kanske de allra flesta en mer avskalad stil på sina manschettknappar. När det gäller andra metaller som du har på dig kan det vara bra att matcha färgerna med knapparna så att de är någorlunda lika, åtminstone när det gäller accessoarer som sitter nära, till exempel en armbandsklocka. Man behöver dock inte gå så långt att man matchar all metall i samma färg, utan spännen i skor och bälte kan skina i något andra färger utan att det är något stilbrott.

 

Silver, stål, vitguld och platina kan utan problem matchas med varandra när det gäller klocka och manschettknappar. Gult tillsammans med roséguld är däremot en matchning vi vill avråda dig ifrån. Vill man helt och hållet slippa oroa sig för att matcha metaller kan man även välja manschettknappar med tygdetaljer eller färgade metaller istället.