Hit vill vi gärna åka på semestern

I loppet av de första månaderna på det nya året kommer vi att spendera upp mot en miljard kronor på semestrar. Fem klassiska semesteröar är fortfarande de mest populära resmålen. Många anser januari och februari vara ett par av de hårdaste månaderna på året. Kanske är det därför, att svenskarna kommer att köpa semesterresor för en miljard kronor i loppet av de första månaderna i 2018.

Undersökningar som gjorts om svenskarnas favoritresmål pekar på att det är speciellt Medelhavet, som frestar svenskarna – och isär klassikern Mallorca, som har fått en deciderad renässans som favoritresmål. De fem populäraste resmålen är Mallorca, Kreta, Rhodos, Gran Canaria och Cypern.

Reslusten fortsätter trots terror och oro

Vi väljer bort länder och områden, som vi upplever som otrygga, och vi går efter det trygga och säkra som till exempel Mallorca och Kanarieöarna. Tendensen pekar också på  en stor efterfrågan efter resor till Grekland i sommar. Spanien är fortfarande ett av de största resmålen nästa sommar, men en tredjedel av resorna går till Grekland. Även den vackra, portugisiska atlantön Madeira upplever en stor stigning i efterfrågan.

Nya exotiska destinationer

Bulgarien kommer att uppleva ett nytt uppsving. Det så vi redan i i somras. Många resenärer, som tittar noga på priset, och som inte reser till Turkiet, väljer istället Bulgarien. Det finns många, som börjat bli nyfikna på landet vid Adriatiska havet och det säljs fler och fler resor till Bulgarien.

Flera flygbolag lanserar rutter till exotiska platser som Bali, Sri Lanka och Dominikanska Republiken, och priserna faller. Därmed blir tidigare drömdestinationer mer tillgängliga för fler människor. Dessutom har många fått upp ögonen för exotiska resmål också i sommarhalvåret, där priserna i till exempel Thailand är betydligt lägre än om vintern.

De gamla klassikerna toppar

De gamla klassikerna fortsätter med att toppa listan över de mest populära resmålen. I toppen hittar vi Gran Canaria och Mallorca, som har varit populära resmål i 60 år, men som nu är mer aktuella än någonsin.

Det finns inga resmål, som är mer populära än Gran Canaria i vinterhalvåret, och flera resebyråer ökar antalet platser till Mallorca för att tillfredsställa den stora efterfrågan. För att hitta resor till de gamla klassikerna kan du se mycket mera här.

Lyx och upplevelser

Vi vill ha det lika bra som eller bättre än där hemma, och därför väljer vi lyx på semestern. Det kan vara ett rum med direkt tillgång till egen pool eller ett hotell, som erbjuder det lilla extra i form av lite lyx på semestern. Generellt är det uppgraderingar som havsutsikt som först blir utsålda. Vi vill också ha speciella upplevelser med oss hem i bagaget.

För en del betyder det att ha ätit middag med en lokal familj, medan andra väljer Lesbos för att hjälpa de lokala invånarna på ön med att återhämta sig efter den ekonomiska nedgången, då ön blev överhopad av flyktingströmmen i sommaren 2015.