OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Samla kollegorna, vännerna eller familjen för ett besök på en gokartbana. Karting som den här sporten heter egentligen, är en fartfylld aktivitet som de flesta kan ägna sig åt. Den nedre åldersgränsen är åtta år och där finns även ett längdkrav. För att få köra gokart ska man vara minst 135 cm lång. Den övre längdgränsen handlar nog snarast om huruvida man får plats i karten och kan sitta bekvämt och nå reglagen, eller ej. Om bara ålders- och längdgränserna är uppfyllda är alla välkomna att köra kart. Söka bland rabbater på kampanjjakt.se, efter närmsta gokartbana och boka tid för en adrenalinhöjande aktivitet. Vill du vara säker på att få tag i vänner och kollegor inför racet så kan det vara bra att införskaffa ett nytt mobil abonnemang från hallon med hjälp utav hallon rabattkod.

 

Första gokartbanan i Sverige
Ös-We Ring, är nog den golfkartbana som är mest känd i Sverige. Förmodligen hänger det ihop med att den också är den äldsta i landet. Invigningen av Ös-We Ring Gokartstadion gick av stapeln den 3 juli 1966. Ös-We Ring är 654 m lång och 7 m bred. Banan är en av få privatägda banorna i Sverige. En övervägande majoritet är klubbägda.Gokart 2

 

Legenden Ronnie Pettersson
Ronnie Peterson var en svensk racerförare. Hittills är Peterson också Sveriges mest framgångsrika formel 1-förare. Han började sin karriär med gokart, debuten skedde vid 18 års ålder.

 

Seniorkarting
Något som trendar (då artikeln skrivs i maj 2015) är att ett ökande antal medelålders individer börjar åka karting. Det kan ha sina rötter i att gokart introducerades till Sverige 1966 och att många medelålders kanske åkte go kart i sin ungdom. Genom att ge sig hän i sporten legitimeras gokart som en banracingsport även för vuxna. I jämförelse med de Formel 3- och Formel 1-bilarna är en kart mindre i storlek och relativt lätt att meka med. Den är också relativt lätt att transportera till och från banorna. Sist men inte minst – föraren får känna sig som en Formelbilsförare. För med en kart kan man nå höga farter med upplevelser som en formelförare får. Häri ligger attraktionskraften kan man förmoda. Den som börjar med seniorkarting kategoriseras som hobbyåkare. De är kanske förmodligen inte upptagna med att skapa sig en karriär som proffsförare. Fast engagemanget i karting leder till en betydelsefull social gemenskap, med andra som har samma hobbyintresse och där man stöttar och hjälper varandra. Nog så viktig för en hobby.

 

Att besöka en gokartbana kanske blir inledningen till en karriär inom banracingen eller till en livslång hobby. Något som passar den som älskar fart och spänning.