Gå på konstmuseum

Som bekant har museer som en allmän regel stängt på måndagar. Det beror på att de har öppet på söndagar, eftersom museibesök är en mycket uppskattad och vanlig söndagsaktivitet. För den konstintresserade finns knappast någon brist på museer att välja bland, och här kommer några tips som kan passa olika smaker.

Du som gillar modern konst har till exempel ett givet utflyktsmål i Moderna museet. Detta museum, där man hittar modern och samtida konst från Sverige, men även Norden och andra internationella konstnärer, grundades 1958 i Stockholm, men finns sedan 2009 även i Malmö. I museets samling hittar man bland annat verk av framstående moderna konstnärer som Pablo Picasso, Henri Matisse, Andy Warhol, Dorothea Tanning, Piet Mondrian och Niki de Saint Phalle. För att få ut det mesta av de ibland svårtolkade verken kan man gå med en guidad visning, som hålls på svenska nästan varje dag klockan 12.

Om du föredrar mer klassisk konst behöver du inte åka långt. På samma ö som Moderna museet i Stockholm ligger nämligen Waldemarsudde, där konstnärsprinsen prins Eugen levde och verkade. I hans forna hem kan man numera besöka utställningar med prinsens konstverk, liksom andra konstverk han samlade på sig. Dessutom kan man njuta av vackra, slottsliknande miljöer och de vackra omgivningarna på Djurgården, en perfekt plats för en söndagsutflykt.Carl_larsson_-_fürstenberg_gallery

Även i Sveriges näst största stad finns ett imponerande konstmuseum, nämligen Göteborgs konstmuseum. Här finns Sveriges största samling av nordisk 1880- och 1890-talskonst, där man bland annat hittar verk av Hanna Pauli, Anders Zorn och Christian Krohg. Mycket av konsten från sent 1800-tal visas upp i Fürstenbergska galleriet, uppkallat efter Pontus Fürstenberg, som donerade konstverken som där visas upp. Galleriets interiör är en exakt efterliknelse av tavelgalleriet i Fürstenbergska palatset i Göteborg. Här inne kan man bland annat se verk av Carl Larsson, Richard Bergh och Per Hasselberg, liksom kända verk som Näcken av Ernst Josephson och Skandinaviska konstnärernas frukost i Café Ledoyen av Hugo Birger.

Om du blir inspirerad av dina museibesök och skulle vilja dekorera ditt eget hem med vacker konst, kan du säkerligen hitta en tavla eller en litografi som du tycker om på Galleristockholm.se.