Filmsöndag – de 6 bästa vinterfilmerna

Här följer grundläggande filmidéer när det går en iskall kår igenom kroppen vid tanken av utetemperaturen.

Ja, det är den tiden på året igen. Dagarna blir kortare, på morgonen är det kallare och alla som är lyckliga nog att ha en öppen eld ser till att köra den på dygnet runt.

Med ett nytt år sedan ett tag tillbaka, är det den perfekta tiden att plocka ut de bästa vinterfilmerna att titta på. Vi pratar inte om julfilmer här, utan de senaste filmerna som blivit tillräckligt uppmärksammade för att du ska ge dem ett försök.

Vi pratar om de bästa filmerna att titta på när du verkligen vill uppskatta att krypa ner i soffan och bara mysa i bekvämligheten av ditt hem.

Här är några att bra tips att titta på i vintermörkret;

1. The Revenant (2015)

Alejandro G. Inarritu’s film är en viserad utforskning av uthållighet i ett ogästvänligt land. Leonardo DiCaprio fick slutligen sin Oscar genom att testa gränserna för hur mycket snö och is en a-listad skådespelare kan ta sig igenom utan att drabbas av hypotermi. Få filmer kommer få dig att uppskatta bekvämligheter så mycket som denna. Dessutom kommer du få se storslagna scener som innefattar en björn.

2. Alive (1993)

Baserad på den sanna berättelsen om en uruguayansk rugbyklubb som kraschar in i Anderna. Alive är inte för de blödiga. Det är en skakande berättelse om vad som händer när människor drivs till sitt yttersta i deras ansträngningar för att överleva. Låt oss bara säga att du ska vara tacksam för en skål med popcorn när man ser vad dessa stackars själar behövde gå igenom.

3. 30 Days of Night (2007)

Detta serietidningsadaptionen använder det ändlösa mörkret av Alaska vintern som förutsättningen för en uppfriskande original av en vampyrsort som kommer få dig att glömma allt som påminner om Twilight. En avlägsen stad gör sig redo för sin årliga månad av mörker, bara för att upptäcka att vädret är det minsta av deras bekymmer. Det är ett nytt koncept, och lite chockerande kul, och en film som gör dig tacksam för de få timmar med dagsljus som Sverige erbjuder på vintern.

4. The Grey (2012)

Liam Neeson är en gråhårig jaktledare som leder en grupp överlevande från en flygkrasch, genom Alaskas vildmark. Som om detta inte var nog, är det ett problem som innefattar en flock hungriga vargar som måste hanteras. Neeson mot vargarna, alltså. Det är en av de bästa filmerna som du aldrig visste att du behövde i ditt liv.

5. Misery (1990)

Med Stephen King och hans klassiker i modern form som är i full gång, är det en god tid att se över denna tidiga skräckklassiker. Denna film förklarar på ett kusligt sätt varför vänlighet mot främlingar inte alltid är en bra sak. James Caan spelar en romanförfattare, vars situation får honom att på allvar väga upp fördelarna och nackdelarna med att frysa ihjäl.

6. Snowpiercer (2013)

Denna dystopiska berättelse från regissören Joon-ho Bong utspelar sig på ett tåg som gör ändlösa varv i en framtida värld som nu är täckt av snö. Det stela klassystemet på tåget betyder att livet är långt från sol och lycka för många av passagerarna. Denna berättelsen är en mörk och originell film som är väl värd att titta på.