Endagskurser

Även om helger vanligtvis används för att vila upp sig inför den kommande veckan, kan de också vara ett utmärkt tillfälle att fylla på med ny kunskap och inspiration, genom att gå en endagskurs. Endagskurser erbjuds av flera olika utbildare, och kan behandla i princip vilket ämne som helst. Det behöver med andra ord inte vara en ansträngning att lära sig något nytt, utan kan vara kul och avslappnande, förutsatt att man väljer en kurs som intresserar en.

Om man verkligen vill ägna helgerna helt åt avslappning, kan till exempel en endagskurs i mental träning vara rätt val. Med mental träning kan man uppnå större närvaro, och lära känna sig själv på ett bättre sätt. Under kursen får man konkreta övningar och grundläggande förhållningssätt som gör att man inte bara utvecklar sin självkännedom, utan också sin förståelse för andra. Detta kan i längden leda till mindre stress i livet generellt, inte bara under helgerna.1024px-Macrame_dowel

Något annat som kan leda till mindre stress, och som även kan vara inspirerande inför den nya arbetsveckan, är en Excelkurs. Om man arbetar regelbundet med datorer, och använder de andra programmen i Office-paketet, till exempel Word och Powerpoint, kommer man sannolikt att inse att man har mycket att vinna på att också lära sig grunderna i Excel. Du som redan kan grunderna, och vill lära dig att behärska programmet helt, kan också välja en fortsättningskurs. Excelkurser erbjuds bland annat av Addskills.

Om du föredrar något som inte är så nära förknippat med arbetslivet för din helgkurs, kan Medborgarskolans ”snabbiskurser” vara något för dig. Här kan du under en dag fördjupa dig i olika praktiska kurser som sätter händer och fötter i arbete, till exempel måleri, foto, makramé, dans, smyckestillverkning och trädgårdsskötsel. Kanske hittar du på detta sätt en ny hobby, som du sedan vill gå en längre kurs i?

Om du har svårt att bestämma dig, eller vill ha en endagskurs som är skräddarsydd efter din egen kompetens, kan du också gå endagskurser hos Folkuniversitetet, som bara har en deltagare (du) och en lärare. Du kan välja att förlägga kursen över en heldag eller två halvdagar, och du styr själv i stor utsträckning nivå och innehåll i kursen.