Bowling

Bowling är den perfekta söndagsaktiviteten – man får röra på sig, samtidigt som det inte är för fysiskt ansträngande. Både de med måndagsångest och de som är bakfulla från festen dagen innan klarar av att bowla, och det är en social aktivitet som de flesta tycker är rolig.

Bowlingen föddes i USA, men den har sitt ursprung i en annan sport, nämligen kägelspelet. Kägelspelet kom i sin tur ursprungligen från Tyskland och Nederländerna, och fördes till USA då människor från dessa länder invandrade till USA. Till en början var den vanligaste varianten av bowling en som mer liknade sitt ursprung, då man ställde upp tio käglor i en fyrkant. Så småningom, framemot 1820-talet, började en variant med nio käglor ställda i en triangel dyka upp, men spelet med tio käglor var fortfarande mer populärt. Spelet blev dock så populärt att det utövades utbredd vadhållning kring sporten, varför den förbjöds i Connecticut. Detta gjorde att varianten med nio käglor, som fortfarande var tillåten, vann popularitet.Bowlingbahn

I mitten av 1800-talet började man konstruera inomhusbanor för bowling, men trots det skulle det dröja ända till slutet av århundradet innan man fick en uppsättning standardiserade regler för spelet. Det skedde i samband med att American Bowling Congress bildades 1895. Efter detta ökade bowlingen stadigt i popularitet. En tydlig ökning märktes efter 1950-talet, då man införde automatiska kägelresningsmaskiner i de flesta bowlinghallarna.

Bowlingen kom till Sverige år 1909, då den första bowlinghallen i landet invigdes på hotell Regina i Stockholm, den 10 oktober det året. Efter det dröjde det inte länge innan de första bowlingföreningarna bildades, varav den första var Reginaklubben af 09. Andra tidiga klubbar var Kägelklubben Record och AIK:s bowlingsektion, och år 1930 kunde dessa klubbar samlas under Svenska Bowlingförbundet. Idag finns det drygt 30 000 aktiva utövare i Sverige, liksom runt 250 bowlinghallar som sammanlagt har ungefär 2 500 banor. Ett av de bästa ställena för en söndagsutflykt med bowling är O’Learys i Kista, där man kan kombinera bowlingen med en god söndagsmiddag i amerikansk anda. Bowling med middag kan även vara en rolig idé för ett företagsevent i Stockholm. På O’Learys eventcenter kan ditt företag skräddarsy er upplevelse.