Kosläpp

En söndagsaktivitet som passar även barnfamiljen återkommer årligen. I regel går aktiviteten av stapeln under en weekend. Ofta på en söndag i maj månad. Det är då storstadsmänniskor får en möjlighet att tillbringa några timmar i lantluften. Ta med familj och vänner. Packa en picknickkorg och se fram emot en dag i det gröna. Aktiviteten det handlar om är att besöka en lantgård för att se ett kosläpp också kallat betessläpp. Att titta på kosläpp har vuxit i popularitet de senaste åren. Alltfler vill se hur glada korna blir då de släpps ut i det fria för grönbete under de sköna sommarmånaderna. Dyk inte bara upp. Boka plats i tid då det blivit populärt att komma och titta på kosläpp. Platserna blir tidigt fullbokade.

 

Kosläpp och andra aktiviteter
I samband med kosläpp anordnas ofta andra aktiviteter. På en del gårdar anordnas även andra aktiviteter och vanligen kan man köpa kaffe med tilltugg och gårdens produkter.

 

Ystra kor
Alla åskådare till ett kosläpp kan inte undgå att se att korna blir fullkomligen vilda av glädje. Äntligen får de vistas ute efter en lång mörk vinter. De hoppar, skuttar och leker. Kor som är glada borde producera godare mjölk, eller hur? Fast korna rangordnar sig också inom gruppens hierarki, vilket innebär en del maktstrider tills rangordningen är avgjord.Kosläpp 22

 

Bara KRAV-märkta gårdar
Kosläpp sker på en KRAV-certifierad gård. Det är just det som är poängen med KRAV-märkningen, att alla djur som lever på en sådan gård ges möjlighet till att få beta ute och vistas ute mycket. Många djur får gå ute dygnet runt och kommer bara in i lagården för att mjölkas två gånger om dagen. Är vädret dåligt får de också stanna inne med extra foder i form av hö, ensilage och kraftfoder.

 

Viktiga inslag i miljön
Betande djur som nötkreatur, getter och får är ett viktigt inslag i naturen. De bidrar till att hålla de öppna landskapen, öppna. Deras betande hjälper till att hålla den vilda naturen stången. Om naturen får råda växer de öppna landskapen snabbt igen. Därför är djur som betar en viktig del av naturvården.

 

God handhygien
I samband med kosläppen i maj 2015 infekterades några kosläppsbesökare med parasiten Cryptosporidium, vilket ledde till magsjuka och diaréer. Det är av största vikt med god handhygien efter att ha klappat kalvar och kor. Då handlar det om att tvätta händerna ordentligt med tvål och vatten, enligt läkaren Peter Nolskog. Handsprit räcker inte då den inte tar kol på parasiter. Med god handhygien blir besöket på gården en minnesvärd succé.